Július 4. / szerda //

19.30 –  18. szülinap és ünnepélyes fesztiválmegnyitó

21.30 –Dombos Fest exkluzív: Lajkó Félix& Sidoo Attila

Július 5. / csütörtök //

Nagyszínpad

20.00-21.15 Lóci játszik

21.00  Löszvarázs 1.

22.30-23.40 Ladánybene 27

23.30 Tábortűz

23.45-00.45 éjszakai  jazz: RoadSixSax

Kisszínpad

19.00-20.00 Szeder

21.30-22.30 Pátkai Rozina

Július 6. / péntek //

Nagyszínpad

20.00-21.00 Csizmadia Anna és a Fokos

21.00 Löszvarázs 2.

22.30-23.40 Vujicsics

23.30 Tábortűz

Kisszínpad

21.15-22.15 Borbély Mihály Polygon

00.00-01.00 éjszakai after koncert: Santa Diver

Július 7. / szombat //

Nagyszínpad

20.00-21.00 Frenk

21.00 Löszvarázs 3.

22.00-23.30 Sena

23.30  Tábortűz

Kisszínpad

19.00-20.00 Szirtes Edina Mókus duó

23.45-00.45 Tudósok

Július 8. / vasárnap //

Nagyszínpad

20.00-21.00 Góbé

21.00 Löszvarázs 4.

22.15-23.45 Parno Graszt

23.30 Tábortűz

Kisszínpad

19.00-20.00 Szalóki Ági gyerekkoncert

21.15-22.15 Vojasa

Július 4. / szerda/ Nagyszínpad // 21.30 – Dombos Fest exkluzív:

Lajkó Félix & Sidoo Attila

Azt hiszem hazai „csodagyerekünket” nem kell hosszas sorokkal bemutatnom, hisz a falu többsége még nálam is többet tudhat a fiatal tehetség múltjáról. Már-már hagyománnyá vált, Lajkó Félix lélegzetelállító játéka a fesztiválon. Hol egyedül, hol pedig más művészekkel karöltve kápráztatnak el bennünket, ez az idei évben sem lesz másképp.

Sidoo Attila (hangszere a Gitár).  15 éves korában kezdett gitározni. Először punk és rock zenekarokban játszott, de érdeklődése hamar a jazz illetve világzene irányába fordult. Villámgyors kéztechnikáját, virtuóz játékmódját már sokan megirigyelték. Nem csak gitárosa, de zenei vezetője is a Besh o droM zenekarnak. Kedvenc gitárosa Django Reinhardt. A Sidoo-Munkácsy duóval (két gitár) a Django által megteremtett manouche swing műfajnak hódol.

Július 5. / csütörtök/ Kisszínpad // 20.00-21.15

Lóci játszik

Tavalyi vendégünk idén is ellátogat hozzánk.

A zenekar tagjai:

Csorba Lóci-basszusgitár, ének

dr. Dobozy Ágoston-zongora

Fülöp Bence-gitár

Fábián Tibor-dob

Seress Bence– szaxofon

Rácz Dániel-trombita

A Lóci Játszik zenekar története három éve kezdődött, amikor Csorba Lóci névadó frontember, a VAN című mozi filmzenéjével megalapozta a közönség és a szakma figyelmét, ezt követte a Ki Mit Tube és a Cseh Tamás Program elismerése. 2015-ben megjelentették a “Hadd legyek arról híres…” című lemezüket. Aki egyszer elmegy egy Lóci koncertre az szinte egyből rajongóvá válik, és a kibontott csokornyakkendős csapat fellépésein, személyesen is átélheti a közönség, hogy milyen az, amikor a Lóci Játszik.

Július 5. / csütörtök/ Kisszínpad // 22.30-23.40

Ladánybene 27

A Ladánybene 27 (nemzetközileg LB 27) az első közismert reggae zenekar Magyarországon. Ők készítették el Magyarországon az első reggae albumot (1991), az első dub albumot (2002), valamint az első riddim albumot (2007). Elidegeníthetetlen érdemük van a reggae zene magyarországi meghonosításában és megismertetésében. A One Drop Promotions labellel közösen évente megrendezett fesztiváljuk, az LB27 Reggae Camp a hazai reggae élet legfontosabb eseménye.

Július 5. / csütörtök/ Nagyszínpad // 23.45-00.45 éjszakai  jazz:

RoadSixSax

Idézve Tóth Viktort: „Mindenfajta zene, lehet az jazz, népzene, hip-hop, vagy bármi, egy tőről fakad, ha szívből jön.”  Ahhoz, hogy az ember elhiggye, a négy szaxofonosnak nincs szüksége ritmusszekcióra, meg kell hallgatnia élőben ezt a formációt! A Road Six Sax lényegileg úgy működik, mint a világhírű World Saxophone Quartet. A Road Six Sax egy 20 éve működő csapat.

Tagok:

Tóth Viktor – altszaxofon, Haaz Imre – tenorszaxofon, Solymosi Milán – tenorszaxofon, Weisz Gábor – baritonszaxofon

Július 5. / csütörtök/ Kisszínpad // 19.00-20.00

Szeder

Szeder-Szabó Krisztina énekes-dalszerző. Eredetileg francia szakon végzett, majd a Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, első komolyabb együttese a Melo¬disztik nevű, francia sanzonfeldolgozásokat játszó duó volt. Saját néven 2013 óta koncertezik állandó kísérőzenekarával. Két éve jelentette meg első lemezét, a nagyrészt közösségi finanszírozásból megvalósított Hab a tetején című, akusztikus-jazzes-folkos-sanzonos popzenét tartalmazó minialbumot, amelyről a klipesített Reggeli dal szép rádiós karriert futott be, így a Szeder hamar a népszerű új magyar zenekarok közé került, az énekesnő pedig emellett közreműködött az Ivan & The Parazol és a Lóci játszik lemezein is.

Július 5. / csütörtök/ Kisszínpad // 21.30-22.30

Pátkai Rozina

Pátkai Rozina és zenekara ismét ellátogat fesztiválunkra. Pátkai Rozina magyar énekesnő, dalszerző, képzőművész. Az olasz gyökerekkel rendelkező énekesnő bossa novát játszó együttesével vált ismertté, számos hazai és nemzetközi versenyen értek el sikereket. 2016-ban elindított „Minka”  projektje az elektronikus zene és a magyar költészet találkozása, újdonság a versmegzenésítés színterén. Zenei pályája a középiskolában indult, ahol Rakéta nevű improvizatív rockot játszó zenekarát alapította. Később klasszikus éneket tanult, első mestere Farkas Katalin, majd később Bátori Éva operaénekesnő. Gitározni Víg Mihálynál (Balaton, Trabant) tanult. Pátkai Rozina és zenekara különböző formációkban

Július 6. péntek / Nagyszínpad // 20.00-21.00

Csizmadia Anna és a Fokos

Csizmadia Anna és a Fokos zenekar, akár csak Lajkó Félix, évek óta visszatérő vendégeink. Őket is már a falu apraja nagyja ismerheti. Talán be se kellene mutatnom őket, így csak néhány sor, magától Csizmadia Annától önmagáról: „Csizmadia Anna vagyok, a Világ legcsodálatosabb falujából, Kupuszináról. 1992.11.20-án láthattam meg a napvilágot, a falum mellett lévő városkában, Apatinban. Kupuszina, Nyugat-Bácskában terül el, a Duna holtágai mentén. Mi vagyunk a legdélebbi palóc kirajzás. Máig őrizzük hagyományainkat, népdalainkat, néptáncunkat, népi imádságainkat. Minden házban megtalálható a népviselet. Az óvodámat, és az általános iskolámat a falumban végeztem, majd felvételiztem, a szabadkai Zeneiskolába, Zongora és Etnomuzikológia szakokra. Az évek során a zongora szakomat „leváltottam” Zeneelmélet szakra, majd ebből is érettségiztem, 2011-ben. 2011-ben felvételiztem a budapesti, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi-ének szakára, ahová fel is vettek, nagy örömömre.”

Fokos zenekar: „Az óbecsei néptánccsoport tagjai voltunk valamennyien, ennek köszönhetjük az ismeretséget. Gimnazista korunkban kovácsolódtunk egy társasággá, ahol a zene a közös érdeklődési körök egyike volt. Népzenével 2009-ben kezdtünk el foglalkozni, akkor alakult meg a Csikós, majd 2010 őszén a Fokos zenekar. Ekkor még négyen voltunk: Csonka Balázs (harmonika, prímtambura), Jovánovity Péter (nagybőgő), Sterbik László (hegedű), valamint jómagam, Szerda Balázs (brácsa, tamburakontra). Néhány hónap elteltével csatlakozott hozzánk Szabó András (hegedű, basszprímtambura) is. Sterbik László 2014 nyarán történő kilépését követően Cseszák Zsombor (hegedű, cimbalom) lépett a helyébe, akivel a Csikós zenekarban már muzsikáltunk együtt.”

 

Július 6. péntek / Nagyszínpad // 22.30-23.40

Vujicsics

A Vujicsics együttes a magyarországi délszláv nemzetiségek (elsősorban a szerbek és horvátok) népzenei hagyományait ápoló zenekar, mely 1974-ben alakult Pomázon. Az együttes névadója Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató, aki a zenekar egyik legfontosabb segítője volt, akinek 1975-ös halála után vették fel a nevét. A zenekar alapító tagjai, Győri Károly, Szendrődi Ferenc, Eredics Kálmán, Eredics Gábor, Borbély Mihály, Brczán Miroszláv és Nyári Iván egy pomázi fúvószenekarban ismerték meg egymást. Az együttes 1974-ben a Pomázi Nemzetiségi Táncegyüttes zenekaraként alakult meg, majd 1975-ben felvették a tevékenységüket támogató Vujicsics Tihamér népzenekutató nevét, aki abban az évben hunyt el egy damaszkuszi repülőgép-szerencsétlenségben. Kezdetben a Budapest környéki szerbek népzenéjét adták elő, majd később a Duna-menti, illetve a dél-magyarországi horvát népzenével is foglalkozni kezdtek. A zenekar minden tagjának volt nemzetiségi kötődése, az Eredics testvérek dédapja szerb pap volt Csobánkán, Győri Károlynak dalmát, Borbély Mihálynak szlovák, Nyári Ivánnak szerb felmenői vannak. Az együttes tagjai 1998-ban létrehozták a Vujicsics Egyesületet, amely a délszláv és más népek zenei tradícióinak megőrzését, annak minél szélesebb körben való megismertetését tűzte ki céljául.

 

Július 6. péntek / Kisszínpad // 21.15-22.15

Borbély Mihály Polygon

A trióként is működő zenekar a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt otthonosan mozgó, Artisjus, eMeRTON, Lovagkereszt, Szabó Gábor és Liszt-díjas, a Vujicsics együttes tagjaként pedig megosztott Kossuth-díjat is elnyert Borbély Mihály legújabb formációja. A rendkívül sokoldalú cimbalmos, Lukács Miklós és az egyéni hangú Dés András ütőhangszeres ideális partnereknek bizonyultak egy különleges zenei hangzás kialakításában. Az elmúlt év őszén rögzített koncertlemezükön (Polygon – Fonó, 2016) a bolgár kaval világhírű művésze, Theodosii Spassov volt a vendégük. Kamarazenei igényességű, egyszer melankolikus és elgondolkodtató, máskor vibráló és sodró lendületű improvizatív zenéjüket a jazz különböző irányzatainak, valamint a Kárpát-medence és a Balkán népzenei örökségének ötvözése jellemzi, érdekes dallamfordulatokkal, olykor finoman áttetsző, máskor erőteljes ritmusokkal, illetve kortárs zenei elemekkel. A rendhagyó hangszerösszeállítású együttes előadása kivételesen sokszínű és gazdag, ugyanakkor egységes zenei világgá formálódik koncertjeiken.

Július 6. péntek / Kisszínpad // 00.00-01.00 éjszakai after koncert:

Santa Diver

A Santa Diver formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja Szegő Dávid, aki 2015-ben csatlakozott a zenekarhoz. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music, és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű-basszusgitár-dob), Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, és az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás. Deep Diving című harmadik lemezük 2017 decemberében jelent meg a NarRator Records gondozásában.

Július 7. / szombat / Nagyszínpad // 20.00- 21.00

Frenk

Frenk Torma Gábor néven látta meg a nap- és holdvilágot 1977. július 25-én Dunaújvárosban. Zene iránti érdeklődése elég korán megmutatkozott, mikor is négyévesen már a lábosokat ütögette a szülei rock and roll lemezeire. Hatéves volt, amikor megkapta első gitárját, tizenegy évesen pedig az első – behangolhatatlan – rozzant pianínóját. Színpadon nyolcévesen debütált – dobosként – nagybátyja gimnáziumi rockzenekarában (ekkor már Frenk néven!). Fokozatosan felfedezte a klasszikus és kortárs zenét, és idejével felvételizett a konzervatóriumba, ahová fel is vették. Később zenekara feloszlott, és Frenk az elmúlt években szóló projektjével volt elfoglalva, mindamellett továbbra is állandó tagja volt a Budapest Bárnak, és dobolt a Hiperkarmában, valamint a Braindogs zenekarban, mely Tom Waits dalait játssza újra, másképp.

Július 7. / szombat / Nagyszínpad // 22.00-23.30

Sena

Dagadu Veronika Sena a ghánai Accrában született, anyja magyar, apja ghánai. Accrában nőtt fel két testvérével és sok zenével – súlyosan nagy dózisban. Gyerek korától kezdve mondhatni a színpad volt a második otthona. Számos rendezvényen, óvodai, iskolai programokon, különböző kulturális eseményeken lépett fel. A középiskolában MC-ként vált népszerűvé. Majd 2001-ben kezdte zenei karrierjét Budapesten, amikor lehetősége nyílt együttműködni DJ Mango-val, Bosival és más neves magyar underground hip hop és dancehall DJ-vel és MC-vel. A munkakapcsolatok szoros barátságokká növekedtek, melyek közös alapja a freestyle hip hop volt. Nemsokkal ezután kiadta első albumát, ami nagy sikert hozott. Sena Dagadu az Irie Maffiából és számtalan más együttesből is ismert énekesnő nemrégiben – első szólólemeze után tíz évvel – jelentette meg második albumát.

Július 7. / szombat / Kisszínpad // 19.00-20.00

Szirtes Edina Mókus

Zenész, énekes, szóló produkciójában saját szerzeményeit adja elő hegedű, brácsa, harmonika kísérettel, effektekkel, looperrel. A fergeteges humorú kecskeméti lányt (jelentős) korkedvezménnyel vették fel a szegedi konzervatóriumba, és lévén a legkisebb, a többiek anyáskodásának köszönheti azt a nevét, amit (lassan) világszerte ismernek. Hegedűművész diplomájával évek óta szinte le sem jön a színpadról, szenzációsan énekel – lényegében lényegtelen, hogy mit.

Július 7. / szombat / Kisszínpad // 23.45-00.45

Tudósok

Magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb, folyamatosan megújuló vezető képviselője, amely a jazz, a punk, a drum’n’bass, az avantgárd, a performance és a költészet legkülönbözőbb elemeiből merítve hoz létre egy különösen egyéni, jellegzetesen kelet-európai hangzást. A nyolcvanas évek derekán Újvidéken alakult formáció fennállása során több száz koncertet adott régiónk mellett New York-tól Londonon, Párizson, Berlinen át Moszkváig és Szicíliáig kortárs zenei fesztiváltól avantgárd jazzklubon át civil tüntetésekig és kiállítás-megnyitókig. Lemezeiket Magyarországon, Angliában, Oroszországban és Szlovéniában adták ki.

Július 7. / szombat / Dombos Wine Club // 00.30-01.30 éjszakai after koncert:

A 2012 óta aktív Jü a hazai instrumentális-improvizatív-experimentális zene egyik legmarkánsabb zenekara, a trió (Mészáros Ádám – gitár, Hock Ernő – basszusgitár, Halmos András – dob) második nagylemezét ezúttal is a műfaj egyik legjelesebb kiadójánál, a londoni székhelyű RareNoise-nál. „Mint egy nyugat-afrikai lemez a 23. századból” – mondta róla a lemezcég feje. A Jü első albuma, a Datarock nevű elektro-dancepunk zenekarból (és számos más projektből) is ismerős norvég szaxofonos és klarinétos Kjetil Møsterrel közös Jü Meets Møster igen szép nemzetközi sikert aratott az experimentális zenei sajtóban, és aligha fognak más reakciók születni a kiváló második nagylemezről, amely a tavalyi évben jelent meg Summa címmel.

Július 8. / vasárnap/ Nagyszínpad // 20.00-21.00

Góbé

A GÓBÉ 2007 novemberében alakult Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaiból. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen folytatták klasszikus és népzenei tanulmányaikat. A hattagú budapesti Góbé zenekar a Kárpát-medencei népzenei hagyományt szabadon variálja, lazán és izgalmasan kapcsolja a jazz, a blues, a reggae és a klasszikus zene elemeivel. Dalaik arányérzékről, iróniáról tanúskodnak, jól kihasználják a különböző műfajokban rejlő energiákat, hangulatokat. A zenekar megalakulása után rögtön belevetette magát a budapesti underground táncházas/folk életbe, és az ezt követő néhány évben számtalan klubban, táncházban, népzenei és néptáncfesztiválon feltűnt. Idővel több koncerthelyszín, közösségi színtér állandó és visszatérő résztvevője lett. A tradicionális népzenei vonal mellett más zenei irányokba is kitekint, saját élményeiből és környezetéből táplálkozva. Feltett szándéka, hogy a népzene, mint többnemzetiségű kultúrkincs a hazai és nemzetközi könnyűzenei paletta szerves részévé váljon.

Tagok: Csasznyi Imre , Rigó Márton, Vizeli Máté,  Egervári Mátyás, Timás Márton és Czupi Áron.

Július 8. / vasárnap/ Nagyszínpad // 22.15-23.45

Parno Graszt

Parno Graszt roma népzenei együttes. A zenekar hiteles cigányzenét játszik. A zenekar a zenei gyökereit a közvetlen környezetben gyűjtötte. Az első lemezük a megjelenés után felkapaszkodott a World Music Chart Europe hetedik helyére, ez más magyar együttesnek azóta sem sikerült. A BBC kezdeményezésére a Magyar Televízió 2003/2004 ben egy filmet forgatott a zenészekkel Parno Graszt: Ünnepek és Hétköznapok címmel amit európaszerte sugároztak A svajci zenei szakfolyóirat a Vibrations 2005-ben Parno Graszt a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

Július 8. / vasárnap/ Kisszínpad // 19.00-20.00

Szalóki Ági gyerekkoncert

1994-ben lépett először színpadra. 2004-ben alapította első zenekarát és készítette el első lemezét, a gyerekeknek szóló Téli-nyári labodát. Példaképei és mesterei Sebestyén Márta, Dresch Mihály, Szakcsi Lakatos Béla valamint erdélyi magyar és cigány falusi énekesek. Külföldön legtöbbet az Egyesült Államokban és Németországban koncertezett, de Magyarországot képviselte Jeruzsálemben, Pekingben, Moszkvában, Tokióban is valamint Európa számos országában. Nyolc lemeze jelent meg Japánban. Fontos számára a társadalmi szerepvállalás, több alapítvánnyal is együtt dolgozik, elsősorban a gyermekek segítése érdekében. Többszörös Fonogram-díjas, Artisjus előadói díjas, Regionális Prima díjas, Liszt Ferenc-díjas előadóművész.

Július 8. / vasárnap/ Kisszínpad // 21.15-22.15

Vojasa

Mi sem bizonyítja jobban a magyarországi zenekar mondanivalóját, mint a neve, Vojasa. Jelentése: „kedvvel”. Nem volt kétség a névválasztás felől, hiszen már a dalok írása közben átjárta a levegőt ez a mindent elsöprő csodálatos érzés, amit a közönség is hamar átérzett, ahogy felcsendültek a nóták. A Vojasa annyira merészen formálta újjá az autentikus cigány zenét, amire eddig a világzenében nem volt példa. 2012-ben – a zenekar alakulásakor – már teljesen egyértelmű volt, hogy egy egészen új utat választanak, hisz a zenekar tagjai különböző stílusú bandákban játszottak. A dalokat hallgatva érezhetően tiszteletben tartják a Roma Folklór hagyományait, zenéjükbe ugyanakkor mégis mesteri természetességgel csempészik bele az olyan mai zenei stílusirányzatokat, mint például a rock vagy a drum and bass. A Vojasa már számos európai fesztiválon és klubban játszott nagy sikerrel. Zenéivel a banda egy időutazásra invitálja a kedves közönséget. A roma népvándorlástól, egészen a jelen kori zajos modern világig. A Vojasa magával ragadó hangulatával, egyedi stílussal, természetességével és őszinteségével fordul a világ felé.

A zenekar tagjai: Balogh Guszti, Bordás Péter, Balogh Gusztáv “Csompi”, Kovács Máté, Hőnich Henrik, Bujdosó János.